top of page

"אמור לי ואשכח, למד אותי ואזכור, שתף אותי ואלמד."

בנג'מין פרנקלין

 

 

 

 

 

קישורים

החל מחורף תשע"ו ייגשו התלמידים לבחינה אחת בהסטוריה הכוללת חומר שלמדו במשך שנתיים. בשל לוח הזמנים הצפוף בשנת ההיבחנות ישנה חשיבות רבה  בחזרה אפקטיבית של התלמידים על חומר הלימוד הכולל. דגש מיוחד יש לתת לחזרה על החומר שנלמד בכיתה י' בנושא בית שני או ערים וקהילות ולאומיות וציונות.

הדגש הרצוי בפעילויות החזרה הוא על מטלות שיסייעו לתלמידים לארגן מחדש את החומר שלמדו בשנה שעברה, להיזכר במושגי היסוד, בתהליכים ובסוגיות ההסטוריות שלמדו ולתרגל מיומנויות הסטוריות כגון: ניתוח קטעי מקור, ניסוח תשובות מלאות לשאלות, מיון ושיום מושגים ועוד....  

הדגש במטלות החזרה הוא לא על שינון ולמידה בעל פה מתוך ספר זה או אחר כי אם על הבנה והפנמה של המושגים, התופעות, האירועים והתהליכים ההסטוריים באמצעות מטלות למידה פעילה מעוררות חשיבה, מתוך הנחה שבדרך זו תהליך החזרה על החומר שלמדו התלמידים בשנה הקודמת יהיה חוויתי, משמעותי ואפקטיבי עבור התלמידים. 

בכדי להתחיל בחזרה על נושאי הלימוד מומלץ להנחות את התלמידים להכין מפת מושגים שתאפשר להם לחזור על החומר בעזרת ספר הלימוד והמחברת ולארגן את נושאי הלימוד השונים בצורה ויזואלית. בהכנת מפת המושגים רצוי לכלול את מושגי היסוד של כל אחד מהנושאים ולארגן אותם בתרשים זרימה לפי קטיגוריות ותתי קטגוריות. ניתן להכין לתלמידים מפת מושגים חלקית כך שהתלמיד יצטרך להשלים את החלקים החסרים. בשלב הבא מומלץ לחזור על כל אחד מהנושאים באמצעות הסבר הקשר בין מושגי היסוד לבין הנושא הכללי אליו הם שייכים, למשל קישור בין המושג כת הפרושים לתקופת החשמונאים או יצירת צמדי מושגים והסבר הקשר ביניהם. בנוסף ניתן להכין משימה הכוללת קבוצות של ארבעה מושגים  כשעל התלמידים לדעת לזהות את המשותף בין שלושה מבין המושגים ולהסביר את הקשר המשותף  ולזהות את המושג יוצא הדופן ולהסביר מדוע הוא יוצא דופן.

בנוסף לכל אלה, מומלץ לעבוד עם התלמידים על ניסוח שאלות המקיפות את נושאי הלימוד השונים תוך שימוש במילות שאלה כגון: מי, מה , מדוע, השווה בין, מה ניתן ללמוד מ..., כיצד וכד'...  לאחר מכן יוכלו התלמידים לענות על שאלות ששאלו חבריהם.

בכדי לחזור על המושגים השונים ניתן להכין משחקים כמו תשבץ, בינגו, חידון מא' - ת', משחק רביעיות וכיוב'... שבהכנתם ניתן לשלב גם את התלמידים ולאחר מכן לשחק את המשחקים בכיתה ולהפוך את החזרה לפעילות חווייתית. כמו כן, כחזרה כללית על נושאי הלימודי השונים ניתן להכין פסקאות עם מושגים חסרים להשלמה (קלוזים) תוך התבססות על ספר הלימוד והמחברת. 

לאחר החזרה הכללית על החומר כדאי לבסס את מיומנות ניסוח תשובות מלאות על שאלות בגרות מהשנים הקודמות, מתוך בחנים ומבחנים שניתנו לאורך השנה, כולל שימוש בקטעי מקור אשר באמצעותם יפגין התלמיד את מיומנות הבנה הנקרא ויישום הידע שלמד בכיתה. 

מומלץ להתחיל בפעילויות החזרה כחודש לפני בחינת הבגרות תוך שילוב בין חזרה בכיתה לבין  חזרה עצמאית מונחית של התלמידים, כך שהאחריות ללמידה ולחזרה תהיה מוטלת בראש וראשונה על התלמידים. במסגרת הכיתה כדאי להתחיל בהסבר כללי בפני התלמידים על דרכי הלמידה המוצעות לקראת הבחינה וכיצד עליהם לנהל את הלמידה שלהם, כולל התייחסות לניהול יעיל של הזמן שעומד לרשותם. לאחר מכן במהלך השיעורים הבאים מומלץ לעשות חזרה כללית באמצעות משחקי חזרה ובמידת הצורך במסגרת הכיתה או באופן פרטני ניתן לסייע לתלמידים לנהל את הלמידה העצמאית שלהם על פי ההצעות המוצגות להלן. ניתן גם לבקש מהתלמידים להביא לכיתה את אחת מפעילויות החזרה, לבדוק אותה במסגרת הכיתה באמצעות מחוון ולבקש מהם לתת לעצמם ציון וכך יוכלו להעריך את מידת בקיאותם בנושאי הלימוד השונים.

מוצגות לפניכם מבחר פעילויות חזרה בנושא ימי בית שני, ערים וקהילות בימי הביניים, לאומיות וציונות (הסטוריה א), אשר הכינו צוות מדריכי הסטוריה במשרד החינוך וכן מורים שהתנדבו עבור התלמידים שניגשים לבחינה החדשה בהסטוריה.

פעילויות החזרה המופיעות ביחידת חזרה זו הם בבחינת קניין רוחני של המורים הכותבים. המורים והתלמידים נקראים להשתמש בהם, תוך ציון שם הכותבים. כמו כן, ציבור המורים מוזמן לשלוח פעילויות נוספות ברוח הפעילויות המוצגות במסגרת זו.

 

 

.

 

 

 

:לחצו על הקישורים הבאים בכדי להוריד  את פעילויות החזרה

ההודעה נשלחה

bottom of page